Historie Nike Dunk

 

Silueta Nike Dunk je v současnosti jednou z nejžhavějších tenisek na trhu. Všestrannost a jednoduchost Nike Dunk z nich udělala nutnost pro ty, kteří hledají stylové tenisky. 

Jak to začalo?

Nike Dunk High byly uvedeny na trh v roce 1985. Původně byly vytvořeny jako vysoké basketbalové tenisky. Nike Dunk High byla podobná ostatním designům Nike té doby – jako Air Force 1 a Air Jordan 1. Marketing Dunk High byl pro Nike jedinečný. Společnost Nike používala pro reklamy slogan „Be True To Your School“. Dunky byly koncipovány jako bota, kterou by mohly nosit univerzitní basketbalové týmy a jejich fanoušci. Nike měl v té době smlouvy s University of Iowa, University of Kentucky, University of Michigan, Georgetown, St. John’s, UNLV a Syracuse. Všechny tyto vysoké školy přijaly Nike Dunk jako své týmové boty. Každá škola obdržela pár Nike Dunks, které využívaly jejich týmové barvy.

Nike Dunk byly při svém prvním uvedení na trh skvělou teniskou. Dunk High měl silný, ale krátký počáteční běh. Značka Nike technologicky a stylově překonala model Dunk High. Význam tohoto modelu začal rychle mizet.

V době, kdy udeřily devadesátá léta, bylo možné Nike Dunk High nalézt v sekáčích, na blešácích a byly vydávány jako "hand me downs". Vypadnutí z módy u mainstreamových spotřebitelů často znamená konec produktu, ale Nike Dunk High tím umožnil oslovit zcela novou spotřebitelskou skupinu lidí. 

Nike Dunk & Skate

Skaters si Nike Dunk High zamilovali, jakmile je veřejnost dala na druhou kolej. Rebelská povaha skaterů, zejména v 90. letech, jim bránila přijmout oblíbené nebo trendy tenisky Nike. Na začátku 90. let si skateři mohli levně pořídit své páry Nike Dunks. Dunky nabízely odolnost, kterou skateři hledali. Skutečnost, že většina spotřebitelů se o Nike Dunks již nezajímala, byla pro skaters hlavním apelem.

Jak skateboarding rostl na popularitě, Nike se chtěl na trhu prosadit. Ale pro Nike bylo zpočátku těžké proniknout do této kultury. Firma Nike zatím nepochopila, jakým způsobem skate kultura přijímá Dunky. Ale jak už to u Nike bývá, když na to přišli, přišli na to ve velkém.

V roce 1998 Nike aktualizoval Dunk High a udělal z ní mnohem méně basketbalové boty a mnohem více skate boty. Jazyk tenisky byl změněn na nylon, což z něj udělalo mnohem lepší siluetu pro skatování. Styl tenisek zůstal stejný a tenisky byly vyrobeny v původním barevném provedení tak, aby připomínaly modely OG's. Návrat Nike Dunk, který přinesl vylepšení této tenisky, dokázal zapadnout do skate kultury, po které Nike toužil.

Nike Dunk SB 

V roce 1999 značka Nike představila modely Dunk Low Pro B a Dunk Low CO.JP. Styly byly k dispozici na západním pobřeží a v Japonsku. Dunks byly používány jako regionální experiment. Modely Dunk Low Pro B a Dunk Low CO.JP využívaly prvotřídní materiály, textury, barvy a design. Regionálně exkluzivní Dunks se stávaly trendem a žhavým tématem na webech a fórech o teniskách. Internet propojoval sneakerheads po celém světě a Dunks byly hlavním cílem jejich diskusí.

Sandy Bodecker byl jmenován generálním ředitelem Nike SB v roce 2001. V roce 2002 byla oficiálně zahájena činnost Nike SB, oficiální divize Nike věnovaná skatu. Zrození Nike SB také představilo SB Dunk Low. Silueta Low se nakonec stala možná nejoblíbenějším modelem pro Nike SB.

Před nástupem do Nike Skate byl Bodecker víceprezidentem pro speciální projekty Nike a pomáhal posílit fotbalovou divizi Nike. Bodecker zahájil rozhovory s majiteli skate shopů, aby se ujistil, že jeho znalost komunity je vysoká. Nike začínal lépe rozumět kultuře a růst Nike SB to realizoval v praxi.

Je smutné, že Sandy Bodecker zemřel v roce 2018. Bodecker byl zodpovědný za skvělé věci v Nike, přičemž Nike SB byl dost možná jeho vrcholným úspěchem.

Jak je to teď? 

Nike SB je v současnosti jednou z nejoblíbenějších podskupin Nike. I nadále je oblíbený u skaterů a všech mladých lidí, kteří milují fashion. Některé z nejpamátnějších a nejoblíbenějších tenisek Nike za poslední dvě desetiletí pocházejí od Nike SB. Kreativita a odvážné volby Nike SB jsou to, co dělá tuto řadu tak zvláštní. Nike SB vydala modely inspirované pivem, filmy, animacemi, zvířaty a jídlem. Není nouze o inspiraci pro milovanou podskupinu Nike.